Opas minisite block

Palkat ja palkkiot

Palkat ja palkkiot

Jos yhdistys maksaa palkkoja tai palkkioita, niistä on ilmoitettava tulorekisteriin viiden arkipäivän kuluessa palkojen maksupäivästä. Tulorekisteri on tullut käyttöön vuoden 2019 alusta. Lataa tästä ohje tulorekisterin käyttöön.

Jos talousvastaavana huolehdit palkkojen ja niihin liittyvien maksujen hoitamisesta, sinun kannattaa käyttää palkka.fi -palvelua. Palvelussa on ilmainen palkanlaskentaohjelma ja sen käyttö on vaivatonta. Palkkailmoitus tulorekisteriin hoituu automaattisesti, mikäli yhdistys valitsee tämän ilmoitustavan.

Palkka.fi -palvelun käyttäminen edellyttää, että palkanmaksua hoitavalla henkilöllä on valtuutus asioida yhdistyksen puolesta. Yhdistyksen tulee antaa hänelle valtuutus suomi.fi -palvelussa, jonka jälkeen henkilö voi omilla pankkitunnuksillaan kirjautua palkka.fi -palveluun ja hoitaa yhdistykselle kuuluvan palkanmaksun.

Kirjaudu sivustolle ja valitse valikosta työnantajatiedot. Alimmaisena on ”automaattinen ilmoitusten muodostus”. Ota se käyttöön. Sen jälkeen perusta palkkionsaaja kohdassa työntekijätiedot ja syötä palkanmaksutiedot. Tiedot siirtyvät tulorekisteriin, kun automaattinen ilmoitusten muodostus on käytössä. Palkanmaksua voit harjoitella: mene palkka.fi -sivuston kohtaan harjoittele > yritys. Valitse sieltä esimerkkiyritykseksi "Urheiluseura Ruhojärven Rotevat" ja harjoittele. 

Yhdistys maksaa palkanmaksun yhteydessä Verohallinnolle ennakonpidätys- ja työnantajan sairausvakuutusmaksun ja työeläkevakuutusyhtiölle työeläkevakuutusmaksun. Tiedot niistä yhdistys voi tulostaa itselleen palvelussa. Työllisyysrahasto ja työtapaturmavakuutusyhtiö saavat ansiotiedot tulorekisteristä ja lähettää yhdistykselle laskut maksettavista vakuutusmaksuista.

Jotkut yhdistykset päättävät yleiskokouksessaan palkita hallituksen jäseniä. Hallitustyöskentelystä voidaan yhdistyksen päätösten mukaisesti palkita verottomasti yhteisellä virkistystoiminnalla, johon kaikki hallituksen jäsenet voivat osallistua. Huomaa, että hallitus ei itse voi päättää palkita itseään.

Hallitustyöskentelystä aiheutuneista kuluista (esimerkiksi bussilippujen hinnat tai km-korvaukset) voidaan maksaa kulukorvausta. Kilometrikorvaukset eivät saa ylittää verottajan ilmoittamia verovapaita matkakustannusten korvaustaksoja, muuten ylimenevät määrät ovat verollisia korvauksia. Kuluvan vuoden verovapaat matkakustannusten korvaustaksat saat www.vero.fi hakusanalla esim. ”matkakorvaukset”. Kulukorvauksesta ja virkistystoiminnasta täytyy toki olla yhdistyksen kokouksen päätös, hallituksen oma päätös ei riitä.

Laskut, kulukorvaukset, palkat, palkkiot ja pankkitiliotteet ovat kirjanpitoaineistoja, joten sinun pitää varmistaa, että ne ovat asianmukaisesti järjestyksessä kirjanpitotallennusta varten.