Opas minisite block

Maksuliikenne

Maksuliikenne

Taloudenhoitaja huolehtii yhdistyksen maksuliikenteestä. Tämä tarkoittaa sitä, että seuraat ja hoidat yhdistyksen tuloja ja menoja ja pidät hallituksen ajan tasalla yhdistyksen rahatilanteesta ja tulevista eri tarkoituksiin varatuista rahanmenoista. Hyvään maksuliikenteen hoitoon kuuluvat laskun asiatarkistaminen, hyväksyminen ja maksaminen sekä tositteen merkitseminen kirjanpitoon.

Kun yhdistykselle tulee lasku, tarkista ensin, että lasku on osoitettu nimenomaan yhdistykselle eikä yksityishenkilölle (esim. hallituksen jäsenille). Kysy seuraavaksi asianomaisilta, onko lasku aiheellinen ja oikein. Mikäli lasku on korjattava tai aiheeton, sinun kannattaa ilmoittaa virheestä laskuttajalle mahdollisimman pian. Jos lasku on oikein, hyväksytä lasku henkilöllä, jolla on yhdistyksen nimenkirjoitusoikeus tai jonka hallitus on määrännyt hyväksymään laskut. Usein puheenjohtaja hyväksyy laskut ja puheenjohtajan laskut hyväksyy hallitus. Maksa lasku vasta, kun se on hyväksytty. Huomaa kuitenkin eräpäivät, ja maksa lasku eräpäivän mennessä.

Lakisääteiset velvoitteet on hoidettava kehotuksetta viranomaisten aikataulun ja ohjeen mukaan. Esim. ennakonpidätykset ja sotumaksut on maksettava kuukauden 12. päivään mennessä. Saamisten erääntymispäivämääriä kannattaa seurata ja tarvittaessa lähettää maksukehotukset asianomaisille.

Mikäli yhdistyksellä on käteiskassa (ja sinut on nimetty kassakirjanpitäjäksi), sinun on pidettävä kassakirjaa, johon kirjaat kaikki kassatapahtumat. Jokaisesta rahanmenosta on oltava kuitti, josta ilmenee, mihin raha on käytetty. Kassaan tulevista rahoista sinun on kirjoitettava kuitti kahtena kappaleena, josta toisen annat maksun suorittajalle. Varmistat allekirjoituksellasi kuukauden lopussa, että kassassa on yhtä paljon rahaa kuin kassakirjan loppusaldo näyttää.

Jos käteiskassaa käyttää sinun lisäksesi joku muu, esimerkiksi puheenjohtaja, varmistakaa nimikirjoituksellanne jokaisen käyttökerran jälkeen, paljonko rahaa on tullut tai mennyt ja minne. Käteiskassassa luopuminen helpottaa rahaliikenteen seurantaa, kun yhdistyksen raha-asiat hoidetaan pankkitilin avulla.