Ay-kieli ymmärrettäväksi -verkkoluento

Kenelle

Luento on suunnattu ammattijärjestöjen työntekijöille, henkilöstön edustajille ja aktiiveille.

Tavoite

Luennolla opit, miten voit parantaa tekstiesi käytettävyyttä ja viestiä ammattiyhdistysasioista ymmärrettävästi.

Koulutuksen kuvaus

Ammattiyhdistystoiminta vilisee termejä sekä lyhenteitä, ja toiminnan rakenteet vaihtelevat järjestöittäin. Päätöksiä, lausuntoja ja esityksiä syntyy järjestön eri elimissä ja työryhmissä.

Päätöksistä ja toiminnan tavoitteista tulisi pystyä viestimään jäsenistölle ja sidosryhmille ymmärrettävästi. Tätä viestintää tehdään paljon verkon välityksellä, ja edelleen iso osa viestinnästä on kirjoitetussa muodossa. Mutta vaikka tiedon saavutettavuus on digitalisaation myötä parantunut, ei verkkotekstien käytettävyys ole edennyt samaa vauhtia. Tähän lopputulokseen tuli Riitta Suominen väitöskirjatutkimuksessaan, jonka aiheena oli ”Virkatekstin käytettävyys: Pöytäkirjasta verkkotekstiksi ja sosiaalisen median päivitykseksi”.

Tällä luennolla Riitta Suominen tarkastelee verkosta löytyviä ay-tekstejä ja niiden ymmärrettävyyttä väitöstutkimuksensa tuloksia soveltaen. Suominen lähestyy tekstin käytettävyyttä vastaanottajan
näkökulmasta ja määrittelee käytettävyyden ymmärtämiseksi, lukunopeudeksi ja lukukokemuksen miellyttävyydeksi.

Tutkimuksensa koetilanteessa Suomisella oli kokeneita kuntaviestijöitä lukemassa kunnanhallituksen pöytäkirjan päätöstekstejä. Viestijät kirjoittivat niiden pohjalta verkkotekstin sekä Twitter- ja Facebook-päivityksen. Koetilanteen aikana he kielensivät luku- sekä kirjoitusprosessiaan ääneen ajattelemalla ja nimesivät lähtötekstissä havaitsemiaan käytettävyysongelmia. Jos ymmärrettävyyteen ei kiinnitetä huomiota heti alusta alkaen, saattaa sanoma vääristyä tai mennä ohi. Muokkaajalta tulkitseminen ja uudelleen kirjoittaminen vie paljon työaikaa.

Ohjelma

12.40 Verkkoluentotila avataan
13.00 Luento alkaa
14.00 Luento päättyy

Ajankohta

26.11.2019 - 26.11.2019

Viimeinen ilmoittautumispäivä

19.11.2019

Koulutuspaikka

Linkki luennolle lähetetään osallistujille, Verkkokoulutus

Hinta

Osallistumismaksu 0.00

TJS Opintokeskus on Akavan ja STTK:n koulutus- ja kehittämisorganisaatio.

TJS Opintokeskusta ylläpitää Toimihenkilöjärjestöjen Sivistysliitto ry, jonka jäseniä ovat Akava ja STTK.